طراحی نقشه فرش

فرش دستباف نماد ملت ایران
هر ملتی یک کالای نمادین دارد که دنیا آن ملت را با ذکر آن کالا بیاد می آورد؛ فرش دستباف نماد ملت ایران در بین اقوام است و جهان ایران را با فرش دستباف آن و فرش دستباف را با ایران میشناسند.
کارشناسان فرش سراسر دنیا می گویند فرش دستباف ایرانی بهترین و زیباترین نوع فرش در دنیاست. برخی پژوهشگران تاریخچه بافت و تولید فرش در ایران به دوران صفویه نسبت می دهند و همچنین در این دوره ما شاهد اوج هنر ایرانی از جمله فرش,تذهیب و نگارگری,کاشیکاری,معماری اسلامی و …هستیم. و همچنین تعدادی از پژوهشگران فرش پازیریک قدیمی ترین فرش جهان(قرن چهارم و پنجم پیش از میلاد) را به دلیل شباهت های فراوان آن با نقش برجسته های تخت جمشیدبه دوره مادها و پارت هانسبت میدهند ولی همچنان پیشینه این دستبافته به طور کامل مشخص نشده و تحقیقات ادامه دارد.
حدود یک سوم فرش دستباف کل دنیا در ایران بافته می شود و 30 درصد از بازار صادرات فرش دستباف در دنیا، در دست کشور ماست.
فرش و از جمله فرش دستبافت کالایی مصرفی و سرمایه ای است که در عین حال جنبه های هنری و زیبایی شناسانه را نیز به همراه دارد.با توجه به همین گوناگونی وجه ها و ایفای نقش در تجارت جهانی است که کشور های مختلفی به تولید و عرضه فرش روی آورده اند تا ضمن اشتغال زایی و پدید آوردن فرصت های شغلی در داخل کشور به تصاحب بازار های برون مرزی نیز مشغول شوند.

اغلب کارشناسان جنبه هنری فرش را مدیون طرح و نقش می دانند که برخواسته از فرهنگ قومی و هویت ملی بواسطه ذهن خلاق هنرمندان میباشد.این اصل در فرش دستبافت مهمتر بوده و بیشتر به چشم می خورد.
طرح ونقش پشتوانه فرهنگی و هویتی فرش دستبافت را باخود به همراه دارد.داشتن پشتوانه فرهنگی ملی و منطقه ای طرح های فرش دستبافت ایران ویژگی ممتازی است که فرش ایران نسبت به انواع مشابه خارجی و کشور های رقیب دارد.بطوری که اغلب این کشور ها بدون داشتن بار فرهنگی و مبانی نظری طرح های ایرانی را نا اگاهانه تقلید نموده و به رقیبان سرسختی برای فرش ایران تبدیل شده اند.
تنوع و گوناگونی طرح های فرش ایرانی بالاخص فرش دستبافت به اندازه ای است که برخی از صاحب نظران انتظار تنوع این طرح ها را به اندازه بافندگان آنها دارند.در واقع طرح و نقش فرش دستبافت چون ریشه در فرهنگ و باور های مردمی دارد که بستر و زمینه تولید فرش را در منطقه خویش تشکیل می دهند و این فرهنگ همواره در حال بارور شدن و زایش است,پس با تغییر و تکامل خود باعث میشود که طرح و نقش با گذر زمان گونه های جدیدی از خود را به نمایش بگذارد.

ویژگی های یک فرش دستباف
1-فرش دستباف ایرانی در سه قالب اصلی ترنج دار، خشتی و افشان بافته میشود که لچک ترنج بیش از همه طرفدار دارد و در اکثر خانه های ایرانیان دیده می شود.
2-به طور کلی یک فرش دستباف، از دور و نزدیک جلوه خوبی دارد و درخشنده است.
3-تقارن رنگ از دیگر ویژگی های یک فرش دستباف است که باید به آن توجه کرد. هنگام خرید فرش دستباف به تقارن رنگ در قسمت های متقارن توجه کنید و حتما در نور طبیعی آن را بررسی کنید، این نکته را در نظر بگیرید که رنگ فرش دستباف در جهت خواب آن تیره تر به نظر می رسد.
4-یکی از ویژگیهای یک فرش دستباف این است که در تابستان سرد است و در زمستان گرم.
5-فرش دستباف تنها کف پوشی است که بر اثر پا خوردن، نور و شست و شو زیبایی های آن مضاعف گردیده و هیچگاه چشم نوازی خود را از دست نمی دهد.
. 6-الیاف طبیعی در فرش دستباف هیچگونه حساسیتی بوجود نمی آورند.
7-از دیگر ویژگی های یک فرش دستباف ماندگاری آن است.
8-طرحها و رنگهای متنوع فرش دستباف آرامش روحی و روانی شما را تامین و موجبات لذت بردن در زندگی را برای شما فراهم می نماید.(طرح لچک ترنج,ماهی در هم,گل فرنگ,افشان
شاه عباسی,شکارگاه,هندسی,گلدانی,محرمات,محرابی,قابی, بته جقه, اقتباسی ,آثار باستانی
درختی و تلفیق طرح ها)

فــــرش ماشینـــی
فرش ماشینی نمونه ای مصنوعی از همان قالی است که بر خلاف قالی و فرش دستباف ، توسط ماشین آلات صنعتی فرش ، در کارخانجات فرش ماشینی بافته می شود و تفاوت های بسیاری با فرش دستباف دارد . قیمت فرش ماشینی به دلایلی چون استفاده از الیاف مصنوعی و ارزان قیمت و سرعت در تولید بافت ، پایین تر از قیمت فرش دستباف است و از مزایای فرش ماشینی می توان به زیباتر بودن نقوش فرش ، ساده تر بودن اجزا و قیمت پایین فرش ماشینی نسبت به فرش دستبافت اشاره کرد.

تاریخچه فرش ماشینی
تاریخچه پیدایش فرش ماشینی در ایران نشان می دهد که این محصول قدمتی تقریبا 40 ساله دارد که در اوایل دهه 50 اولین فرش ماشینی در ایران توسط کارخانجات مخمل و ابریشم کاشان و توسط دستگاه های بافندگی ژاکارد و با الیاف مصنوعی فرش ماشینی نسبتا کوتاه و سبک بافته شد و رفته رفته به بازار فرش عرضه شد . همزمان با تولید اولین فرش در ایران ، عده ای از تجار دست به کار شدند و فرش های ماشینی با همان مشخصات و تا حدی مرغوب تر از فرش های بلژیکی وارد بازار فرش ایران کردند و سلیقه ایرانی را با فرش ماشینی آشنا کردند . با استقبال مطلوبی که مردم از فرش ماشینی کردند افرادی در این زمینه مشغول به کار شدند و صاحبان گروه صنعتی بهشهر که از سرمایه گذاران معروف کشور بودند اقدام به تاسیس شرکت صنایع فرش کاشان کردند که این شرکت در زمینه های تولید مواد و منسوجات فرش فعال بود و اولین محصولات خود را در سال 1353 به بازار فرش عرضه کرد . بعد از آن نیز شرکت های دیگری از جمله شرکت فرش شهباز ( فرش گیلان ) ، فرش مولن روژ یا نقش ایران و فرش اکباتان تاسیس شد و با یکدیگر به رقابت پرداختند . به طوری که امروزه بیش از 1600 واحد کوچک و بزرک تولید فرش به وجود آمده است.

 

انواع فرش ماشینی عبارتند از
– محصولات کلاسیک و سنتی به صورت 500 ، 700 ، 1000 ، 1200 و 1500 شانه
– محصولات مدرن و فانتزی مانند شنل ,وینتیج، سه بعدی و غیره
– انواع گلیم به صورت گلیم فرش ، گلیم گبه ، گلیم جاجیم و غیره

طراحی فرش دستبافت و ماشینی
طراحی فرش دستبافت و ماشینی با استفاده از نرم افزار های بوریا و فتوشاپ انجام میشود.گروه نگارفن فعالیت خود را در حوزه ی نقشه فرش و همچنین طراحی فرش دستبافت و ماشینی با استفاده از نرم افزار های نام برده آغاز کرده است .در این مجموعه ایده پردازی طرح های جدید , بازسازی طرح های قدیمی,تغییر سایز طرح و…به انجام میرسد.ما اکنون آماده ایم با بهره گیری از دانش طراحی فرش و تکنولوژی روز و حمایت اساتید این حوزه گامی موثر در پویایی این هنر اصیل ایرانی برداریم.

 

نقشه فرش